bokliste

Favorittbok i barndommen? Ah, hvor skal man begynne? Jeg, mamma og bruttern leste masse bøker på senga i mange mange år. En mørk og stormfull natt, Karsten og Petra, Den Store Mummiboka og mange mange andre. Men senere i barndommen var jeg heelt oppslukt av Roald Dahl. I all hovedsak Mathilda, Heksene og Georgs Magiske Medisin. Har veldig lyst til å kjøpe meg Roald Dahls samlede verker. 

Hva leser du akkurat nå? Invisible Ring av Anne Bishop. Jeg leste The Black Jewels-trilogien i forfjor og var helt oppslukt. Slukte tre bøker på ei uke og var fortsatt ikke fornøyd. Den trilogien fikk glimrende kritikker, men de senere bøkene i serien har det ikke vært så stor stas rundt. Men jeg har hungret etter og lest mørk fantasy veldig veldig lenge nå og Anne Bisop tilfredstiller alle mine behov! 

Dårlig bokvane? Hvis jeg leser ei bok som jeg ikke finner interessant eller fengende på noen som helst måte har jeg en tendens til å legge den fra meg og begynne med noe helt annet. Som f.eks å begynne å se en serie og drite fullstendig i lesing. Jeg må bli flinkere på å legge fra meg bøker som ikke interesserer meg og heller begynne på noe annet! Dessuten er jeg veldig dårlig på å lese ting utenfor min comfort zone. 

Hva låner du for tiden fra biblioteket? Ingenting. Jeg låner aldri bøker. Vil kjøpe de og ha de for alltid. 

Har du lesebrett? Ja, og det er genialt! En Amazon Kindle. Selv om jeg irriterer meg over at det ikke er flere bøker som har konvertert til e-bøker. Det er bare å innse at vi befinner oss i den digitale tidsalder, folkens. 

Leser du helst en bok eller flere om gangen? Jeg tror jeg bare har lest flere bøker om gangen en gang. Det er en teknikk jeg ikke helt har fått dreisen på. Jeg liker å vie all min tid til ei bok før jeg hiver meg på den neste. Selv om det kanskje er en god idé å lese flere bøker samtidig for å få litt variasjon. 

Dårligste boken du har lest i år? A Shadow in Summer av Daniel Abrahams. Sykt hypa bok som jeg ble sykt skuffa over! Changeless av Gail Carriger. Den første boka i serien, Soulless, var noe av det morsomste jeg noen gang hadde lest og jeg gleda meg derfor veldig til oppfølgeren. Ble dessverre veldig skuffet. Ellers har jeg faktisk leste MASSE bra i år. 

Beste boken du har lest i år? Mechanique av Genevieve Valentine. Handler om et steampunk-sirkus og er en av de kuleste bøkene jeg noen gang har lest. Den var forferdelig fascinerende og jeg har utrolig lyst til å lese den igjen. Definitivt en favoritt. The Crippled God av Steven Erikson. Siste boka i Malazan Book of the Fallen og ei murstein av ei bok. Men Erikson leverte, noe han har gjort gang på gang, og det var en verdig avslutning på serien. The Black Company av Glen Cook. En veldig morsom bok, selv om omstendighetene er veldig mørke. Skrev ned en haug med minneverdige quotes. Bright of the Sky og A City Too Near av Kay Kenyon. De to første bøkene i serien The Entire and the Rose, og mine første sci-fi-bøker. En veldig fascinerende verden, troverdige karakterer og fantastisk skriving. Jeg lengter etter å lese bok nr.3. The Hundred Thousand Kingdoms og The Broken Kingdoms av N.K Jemisin. Alt jeg har å si: ÅÅÅÅH, DETTE ER SÅ BRA DU MÅ LESE DET GJØR DET ASAP!! Mistborn- trilogien av Brandon Sanderson. Masse action, herlige karakterer og en creepy, men fantastisk setting. 

Hvor ofte leser du bøker utenfor din comfort zone? Hah, veldig sjeldent. Jeg prøvde meg på Kafka på stranden i... vinter en gang, men jeg leste hundre sider før jeg ble lei. Måtte ha fantasy. Jeg leser f.eks aldri diktsamlinger fordi jeg mener dikt er a load of crap, selv om folkehøgskole har gjort at jeg har fått et litt mildere blikk på dikt. Jeg har dog beveget meg litt utenfor fantasy og mer inn i sci-fi og steampunk. Dessuten har jeg veldig lyst til å lese ei novellesamling av Hemingway. Fordi jeg har veldig lyst til å lese masse Hemingway og å komme inn i samtidslitteratur. Tror Hemingway er en fin plass å begynne. 

Hva er din comfort zone? Fantasy. Og da helst epic fantasy eller mørk fantasy. 

Kan du lese på bussen? Spørs hvor lang tid jeg kan sitte på den. Hvis det er bare inn til byen orker jeg som oftest ikke, fordi når jeg skal lese liker jeg å vite at jeg har god tid og at det ikke er noe jeg skal rekker ellernoe. Når jeg måtte ta buss fra Bergen til Stavanger tidligere i sommer leste jeg så godt som hele bussturen (5 timer). 

Hvor er din favorittplass å lese? Når jeg gikk på vgs hadde jeg ei rutine der jeg stod opp tidlig, enten hvis jeg begynte sent eller til vanlig tid, ordna meg frokost og en kopp te, plugga inn ipoden og leste i kanskje en halvtime, time på kjøkkenet. Det var sykt herlig. Jeg elsker selvfølgelig også å lese i senga, egentlig fordi jeg gjør alt i senga og kunne som sagt bodd i den. En annen plass det er ganske digg å lese er på stranda i syden. 

Hva syns du om å låne ut bøker? Regler? Den eneste regelen jeg har er vel at jeg må få bøkene tilbake. Jeg låner likevel veldig sjeldent ut bøker, fordi det er veldig få i min omgangskrets som ville satt pris på de bøkene jeg eier. 

Har du kaninører i bøkene dine? Aldri. Det er noe av det styggeste jeg vet. 

Skriver du noengang i bøkene dine? Ja, hvis det er et sistat jeg liker ekstra godt og ikke har noe annet å skrive på. 

I studierelaterte bøker da? Nei, har liksom aldri hatt bruk for det. Det finnes da notatbøker!

Hvilket språk er ditt favorittspråk å lese bøker på? Siden tiende har jeg, nesten utelukkende, lest bøker på engelsk. Jeg leser mye fortere bøker på engelsk enn hva jeg gjør på norsk. Skriftlig er engelsk førstespråket mitt. 

Hva får deg til å elske en bok? Beskrivelser som gjør verdenen nesten smakelig. Karakterer jeg kan identifisere meg med, eller som jeg forelsker meg i. Hvis en bok får meg til å le høyt er jeg garantert å elske den. Hvis den får meg til å gråte er jeg garantert å elske den. Hvis jeg leser et avsnitt og kjenner meg varm etterpå fordi språket er så bra, så vakkert er jeg garantert å elske den. Når jeg drømmer det jeg har lest. Når jeg skal sove etter å ha lest og fortsetter å "lese" boka videre inn i søvnen. Når det er så vanskelig å legge den fra seg at man glemmer tid og sted og rom. Når man dropper avtaler fordi den fiksjonelle verden er tusen ganger bedre enn den virkelige. Når jeg lukker den etter å ha lest den ut og blir lei meg fordi det er over og fordi jeg ikke lever i den. Sånne ting. 

Hva inspirerer deg til å anbefale en bok? Når jeg sitter igjen med en følelse som sier "Dette må hele verden lese." Når jeg er så hinsides overbevist om at gud og hvermann ville elsket denne boken så har jeg lyst å skrike det fra hustakene. 

Favorittsjanger? Mørk fantasy. Mørkere enn grava. 

Sjanger du sjeldent leser? Dikt. Bæsj. 

Favorittbiografi? Jeg tror jeg aldri har lest en biografi. 

Har du noen gang lest en selvhjelpsbok? Jeg leste The Alchemist av Paulo Cohelo for noen år siden og det føltes veldig ut som en selvhjelpsbok. Jeg hata den. 

Én kommentar

emsegde

17.aug.2011 kl.15:41

synes du ska begynne å støtte litt mer oppunder karrierevalget mitt, frøken. Gå på biblioteket!

Skriv en ny kommentar

hits